Sofia Ekelöf blir eSams nya kanslichef

Nyheten publicerad: 21 mar 2019

Sofia Ekelöf har utsetts till eSams kanslichef efter Ewa Carlsson som går i pension i maj. Sofia kommer närmast från Tullverket där hon har lång erfarenhet både av att vara chef och av att driva digitaliserings- och utvecklingsarbeten.

Sofia Ekelöf från Tullverket.

Sofia Ekelöf har varit chef i 18 år och är idag biträdande avdelningschef för avdelningen för Effektiv handel inom Tullverket samtidigt som hon är programansvarig för myndighetens största utvecklingsarbete med målet att digitalisera hela tullhanteringen, både nationellt och inom EU.

- Vi är mycket glada över att Sofia Ekelöf kommer att bli ny kanslichef för eSam. Sofias gedigna erfarenheter från mångårigt utvecklingsarbete vid Tullen passar bra in nu när vi ska börja arbeta i enlighet med eSams nya inriktning. Sofia har erfarenhet från både strategiskt och praktiskt digitaliseringsarbete, båda perspektiven är viktiga för oss. Fokus på våra ”slutkunder”, det vill säga privatpersoner och företag, samt ett stort leveransfokus är egenskaper hos Sofia som varit avgörande för oss, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket och ordförande i eSam.

Varför har du sökt dig till eSam? Vad ser du fram emot, vad tror du att du kan bidra med?

- eSam är i många delar unik samverkan som jag länge varit nyfiken på. Jag tycker grundtanken är väldigt bra: en plattform för myndigheter att på frivillig basis arbeta mot gemensamma mål och med problemställningar som flera brottas med. Det ser jag verkligen fram emot att bli en del av! Personligen tycker jag också det ska bli väldigt spännande att få titta in i och lära mig mer av flera aktörers digitaliseringsarbeten. Jag har ju själv arbetat med de frågorna varje dag och vet hur många utmaningar som finns - men också hur roligt det är. Förhoppningsvis kan jag också bidra med just den erfarenheten - att själv ha stått mitt i smeten med många svåra frågor och letat efter nya verktyg, berättar Sofia Ekelöf.

Hur ser du på samverkan, vad är din erfarenhet?

Det går förstås inte idag att arbeta själv med de här frågorna, isolerat från andra aktörer. Idag måste vi samverka såväl internationellt som nationellt och jag tror att man hela tiden behöver pröva arbetsformerna och strukturerna så att det inte blir för tungrott. Att skapa delaktighet och ha helhetsperspektiv men samtidigt inte bredda omfattningen så att arbetet blir övermäktigt, det tycker jag är en utmaning. Ibland saknar vi idag de formella strukturerna för att samverkan ska fungera smidigt, då blir kultur och engagemang desto viktigare.

Sofia börjar sitt arbete på eSams kansli den 13 maj.

Kort om Sofia Ekelöf

Sofia är 44 år och bor i Segeltorp i Stockholm.

Utbildning: I botten en fil kand med inriktning på statskunskap, nationalekonomi och internationella frågor.

Familj: Gift och har tre barn.

Intressen: ”Jag gillar samhällsfrågor i stort, de engagerar mig. Sen har jag norrländskt ursprung och har tagit med mig intresse för skidåkning och naturen därifrån. Fast i ärlighetens namn blir det inte så mycket av sådant nuförtiden – inte så mycket som jag hade önskat i alla fall!”

3.235.22.210