Tillsammans är vi eSam - möt eHälsomyndigheten i lucka 12

Nyheten publicerad: 12 dec 2017

- Elektroniska recept är ett exempel på hur e-hälsolösningar underlättar vardagen för oss alla, säger Janna Valik, som är generaldirektör för eHälsomyndigheten.

Janna ingår i eSams styrgrupp.

1. Vad har varit roligast för dig att delta i under året i eSam-sammanhang?

Jag är helt ny som ledamot i eSams styrgrupp och ser fram emot att träffa de andra cheferna från drygt 20 myndigheter och SKL. Genom att arbeta tillsammans kan vi snabba på digitaliseringen i den offentliga förvaltningen och samtidigt skapa smarta tjänster som förenklar för invånarna.

2. Vilken nytta har du själv i din roll eller din organisation haft av att ni är med i eSam?

När vi utformar nya tjänster kan vi dra nytta av kompetens och erfarenheter i nätverket. Det gör att vi kan gå snabbare fram och slipper uppfinna hjulet igen.

3. Vad är du mest stolt över att din myndighet har åstadkommit när det gäller digitalisering?

Att 99 procent av alla recept i Sverige är elektroniska är jag är stolt över. När en läkare skickar iväg ett e-recept från sin dator hamnar det hos oss på eHälsomyndigheten. Alla apotek kan sedan expediera e-receptet och lämna ut läkemedlet till kunden. Det är ett exempel på hur e-hälsolösningar underlättar vardagen för oss alla.

4. Om du fick önska en digitaliseringsjulklapp, vad skulle det vara?

Jag önskar att alla som använder eHälsomyndighetens tjänster ska komma igång med arbetet att anpassa sig till vår nya säkrare åtkomstlösning som finns på plats sedan november 2017. Nu ska alla vård- och apoteksaktörer genomföra tekniska och administrativa förändringar innan våren 2019 för att kunna använda den nya säkerhetslösningen.

Det är engagemanget hos våra 22 medlemsorganisationer som är grunden för eSam. Därför lyfter vi fram medarbetare  i olika roller i eSam i årets julkalender.

54.226.36.60